Take the guesswork out of teamwork!
Kjenne hverandres styrker
Forstå ulikheter
Bedre kommunikasjon
Mål og verdier
Samhandling


Teamutvikling – hvordan bygge gode team?

Hvordan skape team der medlemmene kjenner hverandres styrker og med gjensidig tillit bygger på det beste hos hverandre? Hvordan skape trivsel og god kommunikasjon? Det forventes ofte at dette skal skje av seg selv….

I Teambyggerne unngår vi ordet «teambuilding». Det «å gå ut og gjøre noe morsomt sammen» er vel og bra, men har ikke så mye med teamutvikling å gjøre. Når vi jobber med teamutvikling jobber vi dypere, med  gruppeprosesser, kommunikasjon og samhandling.

Vi tar alltid utgangspunkt i hva teamet har behov for. Noen  trenger å få etablert grupperegler og en bedre møtekultur. Andre trenger hjelp til konfliktløsing. Av og til kan det være nyttig å sette av en dag for å trene på aktiv lytting og kunsten å gi hverandre konstruktive tilbakemeldinger.

Det er utfordrende å jobbe i team. Vi har en forventning om at teamarbeid skal gi synergier. At 1+1=3. Ofte opplever vi at dette ikke stemmer, og for mange er favorittstørrelsen på et team 1.

En grunnleggende forutsetning for at mennesker skal kunne jobbe effektivt sammen i team er at de kjenner hverandres styrker. Det skjer ikke automatisk. Det er her et teamutviklingsverktøy er en uvurderlig hjelp. Teambyggerne er sertifisert på flere ulike verktøy. Vår favoritt er Teamhjulet – Team Management Profile (TMP) fra TMSDI.


Teamhjulet – Team Management Profile (TMP)

Teamhjulet  (tmsdi.com) – The Margerison-McCann Team Management Wheel 

Når folk får jobbe med noe de trives med blir resultatene best! Team Management Profile (TMP)  gir teamets deltakerne mulighet til å oppdage både sine egne og andres styrker. Basert på en kartlegging av individenes preferanser får vi et «Teamhjul» som viser teamets profil.  Teamhjulet gir en plattform for å utforske forskjellighet som en styrke, samt mulighet for å kompensere for teamets mangler.

TMP gir en plattform for å kunne jobbe effektivt med:

  • forståelse av egne og andres preferanser
  • aksept for at forskjellighet
  • gjensidig respekt og gode relasjoner
  • aha-opplevelser rundt årsaker til uenighet og konflikter
  • innsikt i hvordan å spille hverandre gode og utnytte hverandres styrker

TMP et forskningsbasert teamutviklingsverktøy fra TMSDI som tar utgangspunkt i åtte arbeidsområder som ethvert team må ivareta for å fungere optimalt, samt en kartlegging av preferanser i forhold til disse. En TMP-analyse gir et teamhjul som viser medlemmenes foretrukne arbeidsområder. Alle områder er likeverdige og nødvendige for godt teamarbeid. Dette viser hvordan medlemmenes forskjellighet er en styrke for teamet, og bidrar til gjensidig respekt for hverandres bidrag.


Flere teambyggingsverktøy

Diversity Icebreaker

Diversity Icebreaker er et eminent verktøy fra Human Factors (diversityicebreaker.no/) som vi ofte bruker i oppstart av en samling. På en drøy time får deltakerne en opplevelse av hvor forskjellige vi er som mennesker, og en påminnelse om hvordan vi må ta høyde for dette i all samhandling og kommunikasjon. Som Human Factors skriver så bra på sine sider: «Dersom man lærer seg begreper for å snakke om forskjellighet, gjør det innenfor en positiv opplevelse som alle deltar i, så begynner de å stole på hverandre, respektere hverandres forskjellighet og kan forvalte kommunikasjon på metanivå.  Teamet begynner å løse kommunikasjonsproblemer før de eskalerer, er mer villig til å dele informasjon og blir bedre på tilbakemeldinger. Og hva slags ringvirkninger har det? Hele organisasjonen fungerer bedre.»

Læringshjulet 4MAT 

4MAT er et verktøy som fokuserer på individenes læringspreferanser. 4MAT gir innsikt på hvordan vi kan kommunisere for å nå alle. og er er et praktisk og enkelt verktøy for ledelse-, team- og organisasjonsutvikling. Det er en metode for å hjelpe mennesker å forstå sin egen læringsstil, – og andres. Metoden gir en oppskrift på hvordan du kan undervise, kommunisere og formidle på en måte som sikrer at dit budskab kommer igennem til alle de ulike læringsstilene, også når de er samlet i en gruppe.  Se læringshjulet i 4MAT (4MAT.dk)